Вие сте тук

Колко сол трябва да приемаме на ден?

Колко сол трябва да приемаме на ден?

Приемът на натрий /сол/ е една много спорна тема в здравната и фитнес индустрии. Ако попитате лекаря, той ще ви каже да намалите приема на натрий и ще ви обясни ,как солта е корена на всяко зло. Той ще ви разкаже за това как тя ще ви доведе до високо кръвно налягане, сърдечни проблеми, проблеми с бъбреците и т.н.

Но 99% от пациентите, на които лекаря дава този съвет, водят заседнал начин на живот. Те не тренират усилено и не са спортисти. Така че ако и на теб рутинната ти тренировка се състои от ходене от дивана до хладилника, и от време на време до тоалетната, тогава послушайте съветите на лекаря си. Ако обаче ти не си типичния заседнал мързеливец ,правилата за нисък прием на натрий не важат!

Всъщност за всички които тренират здраво и редовно, недостатъчния прием на натрий може да причини повече проблеми, които може да ви струват скъпо. Ниския прием на натрий причинява мускулни крампи, замайване и електролитен дисбаланс, който може да предизвика неврологични проблеми, както и до такива с фатален край. Пиенето на твърде много вода, с недостатъчен прием на натрий, поставя човек в риск от водна интоксикация (хипонатриемия), което може да доведе до припадък или кома.

Колко натрий трябва да имате на ден и какво представлява натрия?

Той е минерал който е важна част от човешкото тяло. Контролира обема на течности в организма и помага да се поддържа нивото на киселинност - алкално. Около 40% от натрия в тялото се съдържа в костите, една малка част се съдържа в някои органи и клетки и останалите 55% са в кръвната плазма и други течности извън клетките. Натрият е важен за правилното функциониране на нервната проводимост, за преминаването на различни хранителни вещества в клетките, и поддържането на кръвното налягане.

Тялото непрекъснато регулира обработката и нивата на натрий. Когато човек яде твърде много или твърде малко натрий, червата и бъбреците реагират, за да регулират концентрацията му към нормална. Концентрацията на натрий в кръвта зависи от общото количество натрий и вода в артериите, вените и капилярите (кръвоносната система). Тялото регулира натрия и водата по различни начини, но използва и двете за подпомагане на правилното кръвно налягане.

Ако тялото има твърде малко натрий ( хипонатриемия), можете или да увеличите нивата на прием на натрий или да намалите приема на вода. Твърде високата концентрация на натрий в организма (хипернатремия), може да се коригира чрез намаляване на приема на натрий или чрез увеличаване на приема на вода.

Прием на сол за спортисти

Ако сортувате редовно- фитнес, футбол, кардио или какъвто и да е друг спорт, вие увеличавате многократно загубите на натрий чрез обилното потене. След това е необходимо да възстановите тези загуби, за да се поддържате здравословен баланс на електролитите в тялото си.

И ако сте на диета с ниски въглехидрати с цел изгаряне на мазнини, тогава вие всъщност трябва да УВЕЛИЧИТЕ приема на натрий. Въглехидратите карат тялото ви да задържа вода и натрий. Така че, когато сте на диета с по-ниски въглехидрати ще загубите много допълнителна вода и натрий. В действителност много от негативните аспекти , които изпитват хората на "диета с ниско съдържание на въглехидрати ", като чувство на слабост, стоите с плоски мускули, нисък разход на енергия и т.н., не се дължи изобщо на ниските въглехидрати. Това идва от ниските нива на натрий в организма. Ако имате някой от тези симптоми, увеличете приема на сол и ще се почувствате много по-добре и по-енергични.

Така за всички спортисти и сериозни фитнес-ентусиасти ще бъде по-добре да увеличат приема на сол / натрий, вместо да го намалят, за да можете да регулирате загубата на натий чрез потта. Най-добрият съвет, който мога да ви дам е да наблюдавате какво се случва с вас, как се чувствате, как са нивата на енергия и т.н., и ако чувствате замаяност, световъртеж или получавате мускулни спазми по време на тренировки има голяма вероятност това да бъде заради ниското съдържание на натрий.