You are here

Вижте кои растителни храни са богати на калций

растителни храни са богати на калций

Млечните продукти са един от най-добрите източници на калций за организма, но поради определени обстоятелства някои хора не ядат млечни продукти. Независимо дали те са вегани, постещи или имат лактозна непоносимост тези хора също се нуждаят от калций, и тъй като не могат да го приемат чрез млечните продукти, то трябва да се търсят други алтернативи.

Има растителни храни, които са богати на калций и тяхната консумация е препоръчителна, ако не хапвате млечни продукти. Ето кои са тези храни:

Портокали
Портокалите са не само богати на Витамин C но и на калций. Те също така са много добър имуностимулант и се препоръчват за консумация, когато боледувате от инфекциозни заболявания.

Къдраво зеле
Богато на желязо и калций, къдравото зеле съдържа също и витамин К, който е от значение при транспортирането на калция в човешкият организъм. Консумирайте този тип зеле както сурово, така и сготвено. При всички случаи то е полезно.

Семена от чия
Чията е една от така наречените супер храни. Тя има много полезни качества, едно от които е съдържанието на калций и манган. А манганът е елемент, който спомага за по-лесното абсорбиране на калция от организма. Може да замените сутрешното кафе с чия, тя също така добре ще ви разсъни, но ще ви даде енергия за предстоящия ден.

Сьомга
Освен че е страхотен източник на омега-3 мастни киселини, сьомгата е много добър източник на калций и фосфор. А комбинацията на калций и фосфор е много полезен за сърдечно-съдовата система. Но когато купувате сьомга гледайте да е от атлантически улов, а не от ферма.

Бял боб

Това е може би най-лесният заместител на млечните продукти. Белият боб е богат както на калций, така и на магнезий, който също е много необходим за здравето на човек. Консумацията на бял боб понижава кръвната захар и намаля риска от затлъстяване и диабет.

Коментари